6 geros arbatos požymiai
Arbata yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje po vandens. Apie ją tikrai daug informacijos, jos visur gali nusipirkti, daugelis žmonių ją mėgsta, nes ji skani, tonizuojanti, turi daug naudingų medžiagų. STOP! Kaip sakoma, nuo šios vietos pakalbėkime plačiau.Ar tikrai arbata, kurią Jūs gėrėte ryte, dieną ar gersite vakare, yra jau naudinga? O gal ji Jums kenkia? Žinoma, gera arbata tikrai gali padėti jums jaustis žvaliau, stiprinti jūsų imunitetą ir būti jūsų geros nuotaikos šaltiniu - tai jau senai įrodyta tiek senovės kinų, tiek ir šiuolaikinės medicinos. Išragavęs ne vieną dešimtį arbatos rūšių, išgėręs jos ne vieną šimtą puodelių, atradau 6 GEROS ARBATOS POŽYMIUS (ir tikrai ne visus), apie kuriuos noriu papasakoti ir Jums.
Gerai arbatai labai svarbus jos amžius - priklausomai nuo
rūšies, skaniausia ir naudingiausia arbata yra laikoma ta, kuri yra ne senesnė
nei 1 metai! Tai ypač aktualu žaliajai ir baltajai arbatoms . Laikui bėgant, šių arbatų kokybė ir skonis tik prastėja. Rytuose, Kinijoje, geriausia laikoma 3 mėnesių
pavasarinio skynimo arbata. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad
antioksidantų žaliosios arbatos arbatžolėse per metus sumažėja 30 - 40 procentų, o antrųjų metų
pabaigoje jų belieka vos 20%. Be to, arbatos aromatas ir skonis išblėsta,
spalva - pilkėja, išblunka.
Nuo arbatos amžiaus labai priklauso ir arbatos kaina - kuo jaunesnė, tuo
brangesnė. Vėliau kaina krenta, nes prastėja kokybė. Taigi, spręsti Jums - gerti prabangią, naudingą ir šviežią arbatą,
ar pigią, bet neskanią ir bevertę jūsų sveikatai.
Juodajai ir ulongo arbatoms amžius irgi svarbus - geriausia jas išgerti iki 1 - 1.5 metų.
Amžius nekenkia tik PU-ERH arbatoms - kuo senesnė, tuo geresnė ir brangesnė, skonis sodresnis, ne toks
aštrus ir "žemiškas".
Tiesa, nesumaišykite su galiojimo terminu – arbatai jis visai nesvarbus!
#2 Požymis. Arbatos kilmės vieta
Gera arbata negaminama Čekijoje, Vokietijoje ar Europos Sąjungoje -
klimatas čia nėra tinkama. Priklausomai nuo arbatos rūšies, ji gaminama Kinijoje,
Indijoje, Japonijoje.
Geriausia žalioji arbata - Kinijoje ir Japonijoje, juodoji arbata- Kinijoje ir Indijoje, PU-ERH – Kinijoje. Ypač prabangios ulongo arbatos gaminamos Taivane. Be to, aukštą arbatos kokybę lemia tiksli
geografinė nuoroda - regionas, provincija, rajonas, kaimas ar net kalnas. Dažnai
tai būna išskirtinės kokybės arbatos. Pavyzdžiui, LONG JING žalioji arbata laikoma aukštos kokybės tik ta, kuri užauginta ir
pagaminta Kinijoje, Hangdžou regiono, Džedziango provincijoje,
o PU-ERH - tik Kinijoje Junanio provincijoje. Taigi, visada klauskite arbatos
pardavėjo, iš kur kilusi jo parduodama arbata.
#3 Požymis. Arbata turi būti gryna, be priedų
Geros kokybės arbatai nereikia jokių priedų - nei cheminių kvapų, nei "natūralių"
priedų. Ji pati iš savęs yra skani ir aromatinga. Tiesa, net pačioje Kinijoje
kai kurios arbatos su priedais yra populiarios - žalioji su jazminais ar pieninio ulongo arbata, bet jos atsirado sąlyginai neseniai. Kinijoje svečias
įsižeis, jei jam bus pasiūlyta arbatą su kokiomis žemuogėlėmis ar apelsinukais.
#4 Požymis. Arbata turi būti skani!
Gera
arbata turi būti skani ir jums patikti! Pilkite lauk jums neskanią arbatą ir
nekenkite sau! Tiek žaliosios, tiek juodosios, tiek PU-ERH arbatos
yra skanios ir kvapnios ir mūsų organizmas jas kuo puikiausiai priima. Tiesa,
ne visiems patinka ta pati arbatos rūšis - ieškokite kitos, bet natūralios,
kokybiškos. Dažnai susiduriu su tokia
situacija, kai žmonės mano pristatymų metu paragavę kokybiškos žaliosios
arbatos (kad ir LONG JING) ima
ginčytis, kad tai ne žalioji arbata! Kur tas aitrumas, kartumas, silkės ir
tabako poskonis? Kvapni, natūraliai saldi, su labai maloniu poskoniu nurijus
gurkšnį. Todėl kviečiame jus - ATRASKITE TIKROS ARATOS SKONĮ!
#5 Požymis. Arbatos pakuotė ir saugojimo vieta
Pirkdami arbatą, būtinai atkeipkite dėmesį į tai kaip ji supakuota ir kaip
ji saugoma! Pagrindinė arbatos laikymo ir saugojimo taisyklė: jokios šviesos,
jokių pašalinių kvapų, kuo mažiau sąlyčio su oru ir jokios drėgmės. Be to,
arbatai labai kenkia staigūs temperatūros pokyčiai. Nelaikykite arbatos šaldytuve. Taigi, kai nueisite
į prekybos centrą ir norėsite nusipirkti arbatos, gerai apžiūrėkite, kaip ji
laikoma, ar sandariai, ar nepapuola šviesos, ar nėra labai drėgna, ar arbata
nesudėta šalia sausainių ar kokių nors prieskonių. Net ir nusipirkę
geros, kokybiškos arbatos jūs ją galite sugadinti, jei netinkamai laikysite ir saugosite.
#6 Požymis. Arbatžolės. Išvaizda, forma, aromatas
Arbata
turi turėti jos rūšiai būdingą formą, spalvą ir aromatą. Žalioji arbata ir turi
turėti žalią spalvą ar bent jau žalią atspalvį - ji negali būti pilka,
pajuodusi ar bekvapė. Ji galbūt kvepės žole ar šienu, tačiau tai greičiausia
jos natūralus kvapas. Žinoma, visai kitas kvapas bus, kai Jūs arbatžoles
užplikysite.
Kas liečia
formą - taip, arbatžolės gali būti pasilaužiusios ar apsitrynusios ant
pakelio dugno - tai natūralu ir savaime suprantama, Tačiau arbatžolės negali būti
miltai ir dulkės - tai prastos arbatos požymiai! Jei geriate arbatą pakeliuose,
patikrinkite praplėšę jį - ar jaučiate aromatą? Tai netaikoma aromatizuotas
arbatas - jų geriau visai nevartoti. Geriausia arbata yra tada, kai arbatžolių lapeliai
yra vientisi, vienodos formos su lengvu, tik tai arbatos rūšiai ir tipui
būdingu aromatu.
Taigi tiek
mano įžvalgų šį kartą. Manau šie patarimai ir požymiai padės jums išsirinkti
aukščiausios kokybės arbatą, kuria jūs mėgausitės kiekvieną dieną tiek darbe,
tiek ir namuose.
Sekite mus facebook ir instagram paskyrose ir laukite kitų mūsų straipsnių.
Darius Matuzas - www.sinensis.lt portalo įkūrėjas ir puoselėtojas
Komentarų nėra
Atsakykite
Krepšelis
Krepšelis tuščias.